Är schäfern verkligen en barnvänlig ras?

På tv:n ser vi dem jaga och bita folk. De används i polisen för att ta fast folk. Och de har stora sylvassa tänder som påminner om vargar. Är schäfern verkligen en familjehund?

Ja, de flesta schäferhundar är det. Men det finns lite att tänka på som med alla hundraser. Till exempel när du väljer din valp, se till att inte ta den aggressiva valpen. Med andra ord, inte den som hela tiden ska bråka med sina syskon.

Schäfrar är också väldigt skyddande mot sin familj. Detta gör att de kan vara misstänksamma mot främlingar. Så om barn som din schäfer inte känner kommer och hälsa på, så bör du som ägare se till att barnet handskas med varsamhet. Låt inte barnet springa fram på en gång till hunden. Se till att du är med barnet och visar din hund att det är okej att barnet är där.  Fast som med alla raser så handlar det också om träning. Om du övar din schäfer att träffa både främmande hundar och människor från det att den är liten kan detta instinktiva beteende bli mycket bättre.

SKKs hemsida står det rakt ut att schäfern är en eftertraktad familjehund. De ger även tips inför valpköp, som till exempel att se till att träffa valpens föräldrar och se hur de är. Det står också viktig fakta som att rasen behöver både fysisk och mental stimulans och ett tydligt ledarskap.

Detta är väldigt viktigt att tänka på innan du väljer om du ska skaffa en schäfer och vilken schäfervalp du ska välja.

(Visited 146 times, 1 visits today)